Peter Bergman Foto: Malin Björk
PICKNICK I P4

CP-skadade Peter Bergman vill att människor ska ses för vilka de är

Peter Bergman: "Jag blir mer eller mindre idiotförklarad varje dag"
3:00 min

- Jag blir idiotförklarad varje dag, säger CP-skadade ekologen Peter Bergman. I Picknick berättar han om hur han bemöts, hur han bemöter andra och varför han inte gillar ordet CP.

All tillgänglig medicinsk expertis kallades in för att rädda Peter Bergman till livet när han föddes. Idag är han en tvåbarnsfar, biolog och föredragshållare -  som hatar uttrycket CP.

- En navelsträng runt halsen är ingen bra start på livet, brukar jag säga.

Peter Bergman föddes just på det viset. Och syrebristen som följde gav honom så småningom diagnosen cerebral pares. CP, som det förkortas, är ett samlingsnamn för störningar av muskelkontrollen till följd av hjärnskada, och den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn. Peter har spasmer och talsvårigheter, men det är problem han kan hantera.

- Jag får be om ett sugrör när jag ska fika, men det funkar.

Värre är det med människors okunskap. Genom livet har Peter stött på den otaliga gånger, från läkare och lärare när han var liten till bekanta och folk han möter i vardagen:

- Jag skulle handla färg häromdagen, och försäljaren visste inte vilken fot han skulle stå på. Han talade till mig som jag var ett barn!

Idag är Peter Bergman 49 år. Han bor vackert i Fänneslunda utanför Ulricehamn med sambon Marina och har två pojkar, sju och nio år gamla. Jobbet som ekolog på statliga Sweaskog ger honom möjlighet till resor runtom i Sverige och Europa. Han är populär föredragshållare, har sommarpratat i radio och är en känd person för folk i Sjuhäradsbygden. Och han säger att han har funnit nyckeln till ett vettigt liv:

- Jag har fått lära mig att det är jag som måste ha tålamod med folk som inte fattar. Det är enda sättet!

- Vad säger du om alla CP-skämt som florerar?

- Jag hatar det uttrycket! Finns ingen vits med att skämta om det som jag och många andra lever med varje dag.

Picknick i P4
picknick@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".