Martha Ehlin. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Ökade organdonationer efter Sommar i P1

Martha Ehlin: "Känns overkligt, men otroligt roligt"
1:27 min

Anmälningarna om organdonation till socialstyrelsen har ökat dramatiskt efter det uppmärksammande Sommar-programmet i Sveriges Radio P1 igår. Det var då Marta Ehlin från Göteborg, berättade om den stora organtransplantation hon genomgick på Sahlgrenska och om tiden efteråt.

– Idag har vi sett att vi ligger strax över femhundra personer som vill anmäla sig till registret. Det är en ganska normal företeelse, och normal frekvens, efter ett personligt inslag i radio, TV eller på annat sätt i media, säger Anette Richardsson, enhetschef på socialstyrelsen.

Martha Ehlin själv är tagen, men glad över reaktionerna.

– Det känns ju helt fantastiskt att det har blivit en sådan reaktion. Jag hade ju hoppats att min historia på något sätt skulle beröra och ge inspiration och ge människor en ökad kunskap i frågan. Det känns lite overkligt, men otroligt roligt, säger Martha Ehlin.

Det finns en och en halv miljon människor i donationsregistret, och av dem är det en tredjedel som anmält att de inte vill donera sina organ.

– Människor har ju rätt att bli respekterade för sitt ställningstagande, oavsett vad de tycker. Men det positiva är att de tar ställning och registrerar sig, säger Anette Richardsson.

Det är ingen särskilt grupp som tenderar att registrera sig i donationsregistret.  Möjligen finns det en åldersfaktor, enligt Anette Richardsson. Kanske tror en del äldre, felaktigt, att de inte kan komma i fråga för organdonation.

– Det finns ingen övre gräns, eftersom det här handlar om både organ och vävnader. En hornhinna på en äldre person kan man mycket väl donera bort till en yngre person. Så det är faktiskt en kunskapsfråga, säger Anette Richardsson.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".