Foto: Tobias Röstlund/Scanpix

Behöver ledarhund – Fick inte komma till vårdcentral

"Som att be en rullstolsbunden lämna ifrån sig sin rullstol"
1:29 min

Även om Västra Götaland har en policy som välkomnar ledarhundar på vårdcentraler så har Finn Hellman flera gånger varit med om att bli nekad inträde på grund av hunden.

En ledarhund är till för att hjälpa blinda ta sig runt i samhället, ändå kan de ibland vara just den som hindrar en synskadad från att röra sig fritt.

– Det är som att be en rullstolsburen lämna ifrån sig sin rullstol, säger Finn Hellman som har blivit nekad att ta med sig ledarhunden in på restauranger, gym, apotek och en vårdcentral i Göteborg.

– Jag vet inte hur jag kommer att bli bemött när jag kommer dit och jag orkar inte bli avvisad, säger han.

Problemet borde inte vara så stort, säger Kjell Emanuelsson, ordförande för de synskadades riksförbund i Göteborg, eftersom det finns ett avtal mellan de synskadades riksförbund och astma- och allergiförbundet om hur man ska hantera en sådan situation, där ledarhundar är ett undantag från andra djur.

– Problemet är istället att det inte finns någon lagstiftning som skyddar synskadade, utan den som äger inrättning kan välja om den vill slppa in ledarhundar, säger han.

Primärvårdens policy är att ledarhundar alltid ska släppas in, säger Marie Louise Gefvert, primarvårdsdirektör på Närhälsan där Finn Hellman blev nekad inträde.

– Den policyn vi har är framtagen tillsammans med handikappsorganisationen och innebär att ledarhund ska betraktas som ett hjälpmedel. Jag kan inte kommentera varför det inte följdes i just den här situationen, jag kan bara beklaga och anta att det berodde på okunskap, säger hon.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".