Foto: Ricardo Garcia/SR P4 Göteborg

Göteborg behöver mer blod

"Händer det mer under veckan så står vi utan blod nästa vecka."
1:37 min

Blodreserverna i Göteborg har börjat sina. Sker fler akuta operationer de närmsta dagarna står Sahlgrenska utan blod nästa vecka.

Denna vecka vädjar Göteborgs blodgivningscentraler att framför allt de som gett blod tidigare ska komma och ge blod igen. För trots att blod i dag kan sparas upp till sex veckor så börjar lagret ta slut.

– Just nu saknar vi blodgrupp 0 och A, både positivt och negativt. Läget är under kontroll i dag, men händer det mer under veckan så står vi utan blod nästa vecka, säger Jan Konar är som ansvarig för blodgivningen i Göteborg.

Anledningen till den kritiska situationen menar Jan Konar är att det är semestertider och att man helt enkelt prioriterar bort att ge blod då.

– Tillgången på blod ser dålig ut med tanke på att det är sommartid. Våra blodgivare är inte i stan, de är nog på playan och badar, och det får de gärna göra. I fjol hade vi många blodgivare, men det var också en regnig sommar. Så vi är lite väderberoende, om man säger så.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".