Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Lägerverksamheten växer varje år

1:44 min

Göteborgs stad anordnar en rad olika lägerverksamheter nu i sommar, men även under hela året. Det är en verksamhet som växer stadigt.

Ann Kalmner som är enhetschef vid lägerverksamheten säger att det finns många grupper som behöver möjligheten till miljöombyte tillsammans med andra.

– Vi har nu planer på att starta hälsoläger för ungdomar med lite för hög vikt. Och se om vi kan göra en insats för dem, säger hon.

Lägerverksamheten har växt med ca 10 procent varje år, de senaste 5 åren. Och det har att göra med att man hela tiden sett nya grupper som skulle kunna må bra av att byta miljö och träffa andra i en liknande situation. Man erbjuder bland annat läger för gamla över 75 som nära och kära, barn och unga med funktionshinder och nyligen ensamkommande flickor från Somalia.

– Alla hade inte fått språket med sig ännu, utan var nya. Då försöker vi ju få med lite det svenska samhället med mat och annat, så man ser vad det är för land man kommit till, säger Kalmner.

En stor grupp som man anordnar läger för, är personer med nevropsykiatiska funktionshinder. Och för den gruppen betyder möjligheten att åka på läger mycket.

– Man kanske är lite udda i sin klass och har någon diagnos. Att komma på läger är väldigt utvecklande. Man får kamrater på lägret som kanske har samma problem som man själv har, säger Kalmner.

Sammanlagt annordnas läger för cirka 500-600 året runt. Och i dagsläget har man 75 lägerplatser under året för de barn mellan 7 och 18 år som kanske har det struligt hemma, och får sin plats betald av socialkontoret i sin stadsdel. Men antalet skulle kunna mångdubblas om det inte var för stadsdelarnas dåliga ekonomi enligt Ann Kalmner.

– Göteborg är en stor stad och naturligtvis måste det finnas mer än 75 barn som skulle må bra av att komma på läger. Vi skulle kunna fyrdubbla det lätt, säger Ann Kalmner.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista