Leif Persson, tillförordnad verksamhetschef för ambulanserna i Göteborg, tycker att svaret de har gett är tillräckligt. Foto: Hampus Rundberg

Ambulanssjukvården fall för Arbetsmiljöverket

Vårdförbundet och Sahlgrenska ambulansledning om anmäld ambulansbrist
1:32 min

Nu ska Arbetsmiljöverket granska ambulanssjukvården i Göteborg. Personalbristen  vid Sahlgrenska sjukhuset äventyrar patientsäkerheten och Sahlgrenska har inte kommit in med konkreta åtgärder, anser Vårdförbundet.

Sahlgrenska hade till och med tisdag på sig att svara på den interna anmälan om arbetsmiljöproblemen för ambulanspersonalen. När väl svaret väl kom var vårdförbundet inte nöjda.

– Vi på Vårdförbundet tycker ser inte att vi fått ett fullständigt svar, och framförallt inga konkreta åtgärder, säger Peter Rainé, skyddsombud på Vårdförbundet.

Vilka åtgärder skulle du velat se?

– Hur man säkerställer att man får äta på dagarna och att återhämta sig mellan uppdragen, säger Peter Rainé.

Vårdförbundet anser att det inte finns några akuta åtgärder i det svar som ledningen för Göteborgs ambulanser gav. Och bristen på akuta åtgärder är just anledningen till att arbetsmiljöverket kommer att titta närmare på verksamheten. Men Sahlgrenskas ambulansledning håller inte med, utan dom är nöjda med sitt svar även om dom viktiga åtgärderna kommer först i oktober.

– Vi har svarat på de frågor vi fått från Vårdförbundet, och vi tycker att vi har svarat på ett bra, seriöst sätt, säger Leif Persson, tillförordnad verksamhetschef för ambulanserna i Göteborg.

Det nya schemat ska börja gälla 1 oktober.

– Det är framförallt under hösten, när vi kommer att lägga ett nytt schema. Det schemat går ut på att vi lägger raster på alla bilar. Men lärdomen är att vi ska tillgång till en större mängd vana personer under hela året, säger Leif Persson.

Vårdförbundets Peter Rainé ser fram emot den nya schemaläggningen men vill helst se förändring redan nu.

– Jag tycker det är lite sent. Det är fortfarande här och nu vi arbetar, blir utmattade och inte får äta. Jag tror ju att arbetsgivaren har scheman på gång, men vi får ju tänka på att vi ska ha en bra sommar också, för sommaren är ju något som kommer varje år, säger Peter Rainé.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".