1 av 2
Ingen följde upp de kinesiska gästarbetarnas situation efter att de börjat arbeta på Asia food på Hisingen. Foto: Jesper Ingevaldsson
2 av 2
Anne-Maj Lindblom på fackförbundet Handels. Foto: Jesper Ingevaldsson

Gästarbetares tillvaro följs inte upp

2:54 min

Det riskerar att bli fler fall där gästarbetare kommer till Sverige och blir utnyttjade, likt vad hände de kinesiska arbetarna på Asian food på Hisingen i Göteborg. Det varnar fackförbundet Handels för.

Västekot har tidigare berättat om sex kinesiska gästarbetare som arbetat på restauranggrossisten Asian food på Hisingen, som fått löner långt under kollektivavtalets miniminivå, jobbat 300 timmar i månaden utan semester, och bott i baracker utan varmvatten.

Anne-Maj Lindblom på fackförbundet Handels i Göteborg befarar att sådana här fall kommer bli allt vanligare, och vill att uppföljningen av gästarbetarna när de väl är på plats blir bättre.

– Jag saknar steg två - uppföljningen av de individer man placerar. Hur följer man upp dem, hur de lever och hur de bror? Vi har inte haft invändingar mot lönerna, eftersom de varit angivna inom ramen för kollektivavtalet. Det enda vi har papper på, är från Migrationsverket och vad man uppgett dit, säger Anne-Maj Lindblom på fackförbundet Handels i Göteborg

När gästarbetare från länder utanför EU ska få tillstånd att jobba i Sverige lämnar arbetsgivaren in en ansökan till Migrationsverket där lön och arbetsform ska klargöras. För vissa branscher finns sedan förra året en viss skärpt kontroll av de arbetsgivare som gör dessa ansökningar, men i övrigt görs inga uppföljningar av förhållandena när gästarbetarna väl är på plats.

Nina Johansson, enhetschef för Migrationsverkets arbetstillståndsenhet, menar att det inte är deras uppgift:

– Migrationsverket prövar ju om villkoren för ett arbetstillstånd är uppfyllda vid ansökningstillfället. Däremot har vi inte i uppdrag att göra några efterhandskontroller. Vi får inte gå in och kontrollera stickprovsmässigt.

Vem ska göra sådana kontroller?

– I dagsläget finns ingen myndighet som har det ansvaret. Det faller på arbetsmarknadens parter, till exempel fackförbund, säger Nina Johansson, enhetschef för Migrationsverkets arbetstillståndsenhet.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sverigesradio.se

Peter Stenberg
peter.stenberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista