Foto: Bertil Ericson/Scanpix, Jesper Ingevaldsson/Sveriges Radio Göteborg

Kinesiska gästarbetare får stanna för nu

1:33 min

De sex kinesiska gästarbetarna som Västekot rapporterat om, får stanna i Sverige, enligt ett muntligt besked från Migrationsverket till Handelsanställdas förbund.

I veckan uppmärksammades fallet med de kinesiska gästarbetarna på Asian Food i Göteborg, som fått löner långt under kollektivavtalets miniminivå, jobbat nästan 80 timmar i veckan utan semester, och blivit anvisade enkla baracker utan varmvatten att bo i.

Nu kom positiv information från Migrationsverket för gästarbetarna, åtminstone en tillfällig frist att lösa problemen.

– Det finns en ansökan om arbetstillstånd som är inlämnad i mars månad till Migrationsverket. Något beslut är ännu inte fattat. Och så länge det inte finns något beslut så får de stanna, säger Anne-Maj Lindblom är försteombudsman på Handelsanställdas förbund.

Arbetsgivaren ville skicka hem de sex gästarbetarna, trots att de inte ska ha fått junilönen, och trots att de inte ska ha fått lön enligt kollektivavtalsnivå.

– Det är inte arbetsgivaren som bestämmer om de ska åka hem. Det är enbart Migrationsverket som tar de besluten, säger Anne-Maj Lindblom.

Gästarbetarna har fått hjälp att anmäla sig på arbetsförmedlingen.

– De ser att må mycket bättre i dag än när än när de inte hade någon bostad och var bortkörda från arbetsplatsen. Det är en stor lättnad. Nu har vi att förhandla med företaget också, det finns obetalda, inarbetade löner, säger Anne-Maj Lindblom.

Malin Leissner
malin.leissner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista