Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner vill se Götalandsbanan genom Mölndal

Publicerat fredag 26 juli 2013 kl 14.08
Jonas Ransgård (M) om att kommunerna bekostar utredning om Götalandsbanan
(1:26 min)
Politiker vill att Götalandsbanan ska gå genom Mölndal. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Kommunerna i Göteborgsregionen vill att den framtida Götalandsbanan mellan Göteborg, Landvetter och Borås, ska gå vägen via Mölndal.

Med Moderaternas ordförande i Göteborg Jonas Ransgård i spetsen är tanken att de 13 medlemskommunerna ska bidra med 28 miljoner för att Trafikverket ska komma igång med en utredning om den sträckningen.

– Om vi kan bekosta utredningen så kan den starta redan i år. Det är väldigt oklart när en sådan utredning skulle kunna starta om inte vi är med och bekostar den, säger Jonas Ransgård.

– Vi tycker det är viktigt för hela Göteborgsregionen att förbättra förbindelsen med Borås o Landvetter flygplats som ökar vår tillgänglighet internationellt. Därför vill vi påskynda detta genomattt bidra till en utredning av den delsträcka som kvarstår, säger Ransgård.

Alla kommuner kommer inte bidra lika mycket pengar. De 28 miljonerna ska delas i två halvor: En fördelas efter befolningstal i alla kommuner som berörs, och den andra halvan fördelas efter befolkingstal i kommunerna just utefter sträckan.

– Man har tidigare gjort en förstudie och nu finns två alternativ kvar. Ett som man kallar "raka spåret", och ett över Mölndal. Och ur Göteborgsregionens synpunkt är Mölndal att föredra, men Trafikverket kommer utreda bägge och se vilken som är lämpligast, säger Jonas Ransgård.

Götalandsbanan ska bli en ny järnväg för höghastighetståg. Den ska sträcka sig mellan Stockholm och Göteborg via Linköping, Jönköping och Borås.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sverigesradio.se

Erik Holmlund
erik.holmlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".