Den här datorn kommer att vara extremt föråldrad när kvantdatorer blivit vardagsmat. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Chalmers orolig för att kvantdator är bluff

Göran Johansson, Chalmers, om forskning kring kvantdatorer
1:27 min

Kvantdatorer är något forskare ser i en framtid tiotals år bort. Trots det ska den amerikanska rymdstyrelsen Nasa och internetjätten Google köpt en av ett kanadensiskt företag. Forskarvärlden är skeptisk, och forskningen på bland annat Chalmers kan bli lidande.

– D-Wave Systems menar ju att dom har byggt en kvantdator och folk i universitetsvärlden är ju med rätta en smula skeptiska till detta, säger Göran Johansson på Chalmers, och som ingår i en grupp som i tio år har jobbat med att ta fram en svensk kvantdator.

Foskarvärlden har till i dag varit överens om att det ännu dröjer flera årtionden innan den första kvantdatorn kan stå klar. men då kommer det att bli en apparat som bygger sitt minne, sin kraft, på de ytterst små elementarpartiklarnas rörelser och strukturer.

Kvantdatorn eller kvantoren blir en dator som kan lagra minnen och datakraft på ett närmast oändligt antal ställen inne i atomernas värld. Detta ska jämföras med dagens, i sammanhanget mycket begränsade digitala datorer, som arbetar enligt metoden av och på genom en lång rad ettor och nollor.

Professor Göran Wendin på Chalmers sa vid en intervju för åtta år sedan till Västekot att: "Problem som det bokstavligt talat skulle ta en evighet för dom digitala datorerna att lösa, det kommer kvandatorerna att lösa på några dygn".

Men Göran Johansson på Chalmers är rädd för att anslagen till utveckling av kvantdatorer världen runt kan komma att minska radikalt, om det inte är en riktig kvantdator som NASA och Google nu flaggar stolt för.

– Det som man är orolig för är att D-Wave har tagit en rövare när man påstår att man levererat en kvantdator och så är det någonting annat, säger han.

Detta skulle ju kunna innebära att vi inom universitetsvärlden som sysslar med forskning och utveckling av kvantdatorer förlorade anslagspengar. Kvantdatorerna skulle kanske inte ses som seriösa objekt, menar Göran Johansson.

Så det återstår att se vad Nasa och Google nu köpt av bolaget De-Wave. Är det en första generationens kvantdator eller en "förklädd" digital dator?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".