Ingen följde upp de kinesiska gästarbetarnas situation efter att de börjat arbeta på Asia food på Hisingen. Foto: Jesper Ingevaldsson

Beslut om bättre uppföljning för gästarbetare väntar

1:23 min

Tidigare i veckan rapporterade Västekot om kinesiska gästarbetare som arbetat för en matgrossist på Hisingen. Idag finns det ingen myndighet i Sverige som följer upp gästarbetares förhållanden, men regeringen utreder nu situationen för att komma med åtgärder inom kort.

Gästarbetarna fick löner långt under kollektivavtalets miniminivå, jobbat 300 timmar i månaden utan semester, och bott i baracker utan varmvatten. Nya diriktiv om just sådana här fall kommer inom kort att komma.

– Det pågår ett arbete i regeringskansliet för att se hur man kan förstärka tillsynen eller efterlevnaden av den här typen av arbetskraftsinvandring och de regler som gäller för det. Detta för att bättre stävja missbruk av regelverket. Regeringen har sagt att de ska återkomma med förslag om inom kort, säger Gunnar Axén(M) ordförande för socialförsäkringsutskottet.

I väntan på regeringskansliets utredning råder Gunnar Axén alla gästarbetare som jobbar i Sverige att ta kontakt med lämpligt fackförbund. För när man väl fått en anställning som gästarbetare gäller samma rättigheter som för andra arbetare i Sverige och då är det bäst om man vet om sina rättigeheter även om man inte kan språket eller har något kontaktnät.

– Gästarbetarna har samma rättigheter och möjligheter att ta till vara på sina rättigheter som alla andra, säger han.

Men kan det inte vara svårt om man kommer från Kina och man inte kan engelska eller svenska att veta vart man ska vända sig?

– Det är självklart att om man inte kan språket så är det svårt orientera sig i samhället. Men det är det enskilda individens ansvar själv att antingen lära sig språket eller på annat sätt ta reda på vilka rättigeheter man har, säger Gunnar Axén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista