1 av 2
En av många platser i Göteborg som svämmades över i morse. Foto: Hampus Rundberg
2 av 2
Den kraftiga åskan bäddade in Göteborg i en grå massa. Foto: Jesper Ingevaldsson

Kraftig åska skapade kaos i Göteborg

Räddningstjänsten: "Det har varit intensivt"
1:28 min

Det kraftiga åskväder som slog mot Göteborg under förmiddagen ställde till problem på många håll.  Vägar stängdes av, flera källare svämmades över, och spårvagnstrafiken stod delvis still.

Det var strax innan nio på lördagsmorgonen som åskan drog in med full kraft över Göteborgsområdet. I trafiken var det många vägar som fick stängas. Bland annat väg 155 ut till Torslanda var oframkomlig, och vid Liseberg på E6 stod det stundtals helt still, efterhand kunde ett körfält i varje riktning öppnas. Vid några viadukter fastnade bilar i djupa vattenmassor.

Även spårvagns- och busstrafiken drabbades och det rådde stora förseningar. Fyra spårvagnshållplatser var helt avstängda, det gällde Masthuggstorget, Hagakyrkan, Seminariegatan och Lana i Mölndal.

Mikael Eriksson var en om dom som vaknade av åskan i morse och försökte sedan under förmiddagen få vattnet att rinna ner i gatbrunnarna.

– Jag försöker få bort lite löv från brunnarna här. Jag vet att avrinningssystemet i Göteborg är underdimensionerat sen länge, och det är väl dyrt att fixa till det, säger han.

En av de platser där räddningstjänsten fått vara kvar längst var gallerian Nordstan, där dels ett rör gått sönder i källarplan vilket skapade en mycket stor översvämning, och dels en läcka på taket där det rann in i kontorslokaler.

Räddningstjänsten var ute och pumpade vatten på flera ställen i stan, och fick prioritera exempelvis sjukvård och äldreboenden.

– Det har varit illa på så sätt att det varit väldigt intensivt med många larm. Men ingenting av allvarlig art, utan det har varit mycket regn, säger Bosse Holmlund, stabschef på Räddningstjänsten i Göteborg.

Åskan och regnet drog bort vid elva-tiden.

Hampus Rundberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".