Simskola vid Surtesjön i Angered. Bild: Natalija Sako

Svårt locka barn med utländsk bakgrund till simskola

1:49 min

Därför har Svenska Livräddningssällskapet tillsammans med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap startat en sommarsimskola på åtta olika platser i Göteborg där de första två veckorna är gratis.

En av dem är sommarsimskolan vid Surtesjön i Angered som igår hade sin sommaravslutning.

- Jag kunde inte simma i våras men nu har jag tränat extra mycket. Jag har lite problem med ryggsim men annars är det bra, säger sjuåriga Jysra Botan som är en av deltagarna på sommarsimskolan vid Surtesjön i Angered.

Hennes pappa Said Botan tycker att simskolan är ett bra intiativ.

- Det här en stor chans som vi får. Det är en hjälp till våra barn som vi själva inte kan ge, säger han.

Camilla Tell är simlärare på simskolan och tycker att det är synd att inte är fler hittar till simskolan.

- Det är nog många som är intresserade men inte kan för att de kanske är utomlands eller något sådant. Det borde ha varit fler för vi har inte alls haft många elever, säger hon.

Enligt Tina Hult Heiker, verksamhetschef på Svenska Livräddningssällskapet, är anledningen till att det är så få på simskolan att informationen inte kommer fram. Hon menar också att problematiken ligger i att föräldrar som inte kan simma eller kommer från ett land som inte har en tradition av simskola, inte tänker på att skicka sina barn i simskola. Hon menar att ett sätt att nå de föräldrarna är genom vuxensimskola.

- Genom att lära föräldrarna simma hoppas vi öka intresset och förståelsen för hur viktigt det är. Sedan får vi fortsätta arbeta med stadsdelsnämnderna och envist fortsätta kämpa för sommarsimskolan, säger hon.

Natalija Sako

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista