Många har haft problem med att få ut sina mediciner. Bild: Scanpix

Sjuka blir utan mediciner

"Det är frustrerande"
1:25 min

Flera sjuka i Västra Götaland och Halland har blivit utan medicin sedan regionerna bytte levantör av dospackad medicin efter en upphandling. Sjuka har tvingat söka akut vård sedan dom inte fått medicin och hemtjänsten rapporterar om många felaktighter

Sedan Apotekstjänst tog över så stular leveranserna och de nya systemen gör att omsorgspersonal, apotekare och anhöriga måste jaga medicin.

Lotta Hansson fick åka flera vändor till apoteket förra veckan för sin mammas räkning:

– Jag var där i tre dagar i rad, och en av dagarna två gånger. Jag vet att min mamma har livsviktig medicin hon måste ta, så jag tycker det är väldigt allvarligt.

Fortfarande är det alldeles för mycket som inte fungerar. Det säger bland annat Joakim Bengtsson som är sjuksköterska i Halmstad kommun. Det gäller leveranser som inte kommer i tid, medicin som saknas, långa väntetider i kundtjänst och system som inte varnar i god tid när recepten håller på att gå ut. Det gör att omsorgspersonalen måste ringa runt och åka ut till olika apotek för att jaga mediciner akut. Och sjuksköterskor får sitta och gå igenom alla recept manuellt.

– Det är oerhört frustrerande, speciellt med tanke på att vi vet att det fungerade så bra innan, säger Joakim Bengtsson, som också menar att det blir mindre tid till att ta hand om de äldre, som också drabbas på andra sätt.

Situationen förvärras också av att det är sommar och många nya vikarier.

Man tycker också att det är konstigt att regionen gjort upphandlingen utan att stämma av med berörd personal i kommunerna, hade man gjort det hade kanske flera problem kunnat undvikas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".