1 av 2
Elfenbenskustens lag värmer upp inför semifinalen i Glios Cup. En turnering som hjälper göteborgare med olika bakgrund att lära känna varandra. Foto: Hampus Rundberg, Sveriges Radio
2 av 2
Kelvin Banye är initiativtagare till turneringen. Foto: Hampus Rundberg, Sveriges Radio

Glios Cup knyter vänskapsband

"Jag är imponerad att se hur turneringen utvecklats"
1:33 min

En vecka efter att Gothia Cup avslutades går en annan fotbollsturnering av stapeln på Heden. De närmsta dagarna har nämnligen Glios Cup avgjorts. Det är en turnering som vill främja integrationen i Göteborg där spelare från olika stadsdelar med olika bakgrund representerar sina länder.

– Jag ser att spelarna är mycket hungriga på att spela och träffa andra personer från olika stadsdelar och olika länder. Alla är väldigt nyfikna på varandra, de frågor vart kommer du ifrån, vem är du, vad gör du annars? Jag ser att det är ett sätt för folk att bli kompisar och hitta på något kul, säger Kelvin Banye som är initiativtagare till Glios Cup.

Glios Cup har i helgen samlat fotbollslag med spelare som har ursprung från olika delar av världen men boende i Göteborg. Till exempel fanns lag från Makedonien, Liberia, Kamerun och Somalia. Syftet menar Kelvin Banye är att personer som inte hade träffats annars möts genom fotbollen och knyter vänskapsband med varandra. Även Elfenbenskusten är med i turneringen och under söndagsförmiddagen spelade de semifinal med Stefan Holmström som lagkapten.

– För mig är det här en sak som är riktigt bra. Det ger chansen för många unga spelare att få visa vad de kan. Det finns folk från Afrika, Sverige och andra invandrare. Det här är verkligen bra för alla, säger han.

I år är det tredje gången Glios cup spelas och initiativtagaren Kelvin Banye tror att turneringen kommer att fortsätta.

– Man ser integration här och jag är väldigt imponerad över hur turneringen har utvecklats. Det här kommer vi att köra varje år, ingenting kommer att förändras, säger Kelvin Banye.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".