Geting. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Många allergiska mot getingar

"Det förekommer dödsfall"
0:57 min

Getingar, mygg och bin är vanliga under sommarmånaderna men oftast är de väldigt ofarliga. Men för vissa personer kan det finnas risker med att vistas kring insekterna. Omkring en procent av befolkningen är nämligen allergisk mot insektstick.

– För dem som inte är allergiska så är det trots smärtan inte speciellt farligt, men för dem som har en allvarlig allergi mot getingar så kan det vara farligt. Det beror lite på hur pass allergisk man är, säger Jan Lötwall, allergolog på Sahlgrenska Akademien. 

Hur kan en allergisk reaktion se ut?

– Den kan se väldigt olika ut hos olika individer. Det kan vara från en kraftig, lokal reaktion i huden där man blivit stungen, till en så kraftig reaktion så att man blir medvetslös och inte kan andas ordentligt själv och får blodtrycksfall - helt enkelt en chockreaktion. Det är allvarligt och till och med livshotande. Det förekommer dödsfall av getingstick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".