36-åringens advokat Tommy Nilsson. Bild: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio
Misstänkt för mordet på trollhättekvinna

"Jag tror han är i Sverige inom några dagar"

1:12 min

Den 36-åring som är häktad i sin frånvaro, misstänkt för mord på en kvinna i Trollhättan, har gripits av polsk polis. Beskedet kommer från åklagare Per-Åke Rinsell. Och 36-åringens advokat tror att han snart är i Sverige.

36-åringen tog sig på egen hand till den svenska ambassaden på måndagseftermiddagen och anmälde sig själv. Ambassaden har kontaktat polsk polis som ska gripa mannen, i enlighet med den europeiska arresteringsordern.

- Han kom in på den svenska ambassaden som kontaktade polsk polis, eftersom han är internationellt efterlyst. Allt gick mycket odramatiskt tillväga, säger Victoria Bell vid UD:s pressjour.

– Han hade köpt en biljett hem, men ville undvika eventuella dramatiska ingripanden på någon flygplats eller färjeterminal.

Varför befann han sig i Polen?

– Han var på semester har han sagt. Han visste först inte om att han var häktad i sin frånvaro. När han fick reda på det ville han ta sig hem.

Är han kvar eller på väg hem?

– Jag misstänker att han är kvar än, men jag hoppas att det går snabbt. han vill själv komma hem till svensk polis.

Svenska myndigheter arbetar nu för att få hem 36-åringen för förhör och ny häktningsförhandling. Då väntar ny häktningsförhandling inför rätten och då kommer Nilsson att kräva att hans klient försätts på fri fot.

-Polisen har inte hittat något nytt med substans, tycker jag.

Sökandet efter den kvinna från Trollhättan som saknats sedan 30 juni, fortsätter. Än en gång satte polisen in hund i sökandet efter kvinnan som man tror blivit mördad, eftersom stora mängder blod hittades i hennes lägenhet. Även Missing people deltar i arbetet. Hittills har man sökt ett tiotal gånger med sammanlagt 120 patruller och ytterligare sökningar i nya områden förbereds, enligt Kenneth Edström på Missing people.

36-åringen anhölls till en början men släpptes sedan i brist på bevis. Brottsrubriceringen var då människorov men ändrades sedan till mord.

I samband med det skulle mannen höras igen men gick inte att hitta. Han har varit häktad i sin frånvaro och inte hörts av. Men i natt skrev mannen på sin Facebooksida att han under dagen skulle inställa sig på en svensk ambassad i en europeisk huvudstad.

Han vill få sitt namn rentvått, hävdar han.

P4 Göteborg/Ekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista