Brännö brygga som den såg ut 2002. Foto: Roger Lundsten/Scanpix

Öckerö och Brännö bäst i att behålla befolkningen

1:40 min

Öbor i Sverige söker sig till fastlandet och öarna avfolkas. Göteborgs norra skärgård växer istället, och Öckerö och Brännö utmärker sig extra.

Som Västekot tidigare berättat så fortsätter Göteborgs norra skärgård att växa. Befolkningen ökat med omkring fyrahundra personer på sju års tid. Samtidigt är man 35 personer färre i Göteborgs södra skärgård, och de flesta andra öar i Sverige har avfolkas kraftigt de senaste åren.

– Det finns en tydlig politisk målsättning att det ska vara en levande skärgård. Att det finns en medvetenhet om att ha åretruntboende. och det handlar ju om det finns bostäder och att den offentliga servicen hålls levande, säger stadsdelsdirektören för västra Göteborg, Maria Lejestad.

Öckerö och Brännö har en unik position. De är bland de bästa i landet på att hålla kvar sin befolkning.

De öarna som har en positiv utveckling ligger precis utanför Göteborg.

– Att de är storstadsnära är ju väldigt gynnsamt. Man måste kunna försörja sig på ön och det måste finnas en infrastruktur, säger författaren Anders Källgård som sammanställt statistik om Sveriges öar.

Att öar avfolkas beror på höga fastighetspriser som trissas upp av rika fritidsboende, ett minskat fiske som ofta är huvudnäringen, och dålig infrastruktur.

– Lite grann kan man se på öarna i Göteborgs skärgård som ligger längst ut. För första gången på många år minskar befolkningen på Vrångö, Asperö, och även på Styrsö och Donsö faktiskt. Man får kämpa även där ute, säger Källgård.

Anna Olofsson/P4 Morgon
anna.olofsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista