Eftertraktad påse. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Regler har gjort att färre ger blod

Anette Rickardsson, Socialstyrelsen: Reglerna behövs
1:31 min

Den stora bristen på blod i Göteborg har avvärjts efter larm i media och mass-SMS till semesterlediga blodgivare. Det är alltid dåligt med blod på sommaren eftersom många blodgivare åker bort, men dessutom har antalet blodgivare minskat de senaste fyra åren.

Jan Konar, överläkare på blodgivningsenheten på Sahlgrenska menar att det beror på det nya striktare regelverket kring blodgivning.

– Vi har karenser för länder där det finns malaria, man får vänta sex månader innan man får ge blod. Vi har även nya regler från Socialstyrelsen som skapar lite extra långa karenser för vissa grupper. Dessa regler gör ju att färre får ge blod, säger Konar.

Det har sedan tidigare varit karens för blodgivare som tatuerat sig. Det som tillkom 2010 är att blodgivare som haft sex med någon som tatuerat sig, piercat sig eller fått akupunktur av någon ickelegitimerad utövare, måste vänta i tolv månader innan de får ge blod.

Jan Konar menar att reglerna stänger ute folk från att ge blod, och vill att Socialstyrelsen ser över regelverket.

– Det är bara fyra procent av befolkningen som ger blod. Kan vi höja den siffran till sju, åtta procent, då känner vi oss trygga året runt, säger Konar.

Socialstyrelsen tycker att reglerna dock behövs.

– Jag skulle inte vilja påstå att de (reglerna) är för hårda, utan de utgår från den bästa tillgängliga kunskapen, vilket gör att vi har en säker blodgivning. Vi har inte haft några stora händelser med smittat blod, som förekommit i andra länder, säger Anette Rickardsson, enhetschef för avdelningen för kunskapsstyrning på Socialstyrelsen.

Jenny Hellström
jenny.hellström@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".