Amir Omrani Iranskt Asylcentrum förste talar. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

"Ett slag mot de svagaste"

1:10 min

Organisationen Asylrörelsen i Göteborg, som arbetar med att hjälpa papperslösa, ser allvarligt på att Västra Götaland är ett av de län som utvisar flest personer i hela landet.

Som Västekot berättade på tisdagen har antalet tvångsutvisningar i Västra Götaland ökat med 50 procent sedan 2009, då Reva-projektet infördes, som alltså syftar till att effektivisera utvisningsärenden. Reva står för "Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete".

– Det är helt fruktansvärt, det är ju ett slag mot de allra svagaste i samhället och då är det papperslösa som inte har något kollektivavtal, inte några arbetsvillkor och inte har rätt till bostad och vård. De som inte har upphållstillstånd är de man jagar mest i Sverige. Och det är ju helt fruktansvärt, särskilt här i Västra Götaland, säger Amer Mohammed Ali på Asylrörelsen i Göteborg.

Amer Mohammed Ali är medlem i organisationen Asylrörelsen i Göteborg som jobbar med att hjälpa papperslösa, alltså de personer som saknar svenskt uppehållstillstånd. Enligt Amer så upplever de flesta papperslösa en större oro nu när polisen i Västra Götaland trappat upp antalet tvångsutvisningar i samband med Reva-projektet.

– Det är vissa som bott i Sverige sen 12, 16 år tillbaka som inte har fått upphållstillstånd som alltid levt med en oro, som har levt med en psykisk tung situation. Det är ju klart att de är oroliga och att polisen, Migrationsverket och staten trappar upp sin jakt på sådana personer som dem är det klart att de blir mer oroliga.

– Den enskilda individen som inte blivit tagen slutar söka vård, slutar söka sig till skolor och slutar söka hjälp i över huvud taget av den rädslan att de ska bli tagna, säger han.

André Ferreira Barbosa
andre.ferreira_barbosa@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista