Mohamud Dayib vid presskonferensen på Miljöpartiets kansli i Göteborg. Foto: Björn Olsson/Scanpix

"Jag tackar alla som stöttat mig"

1:35 min

Han blev tillfångatagen och misshandlad vid ett besök i Etiopien. Nu är Mohamud Dayib, miljöpartist och fritidspolitiker i Göteborg hemma igen, och på onsdagen berättade han för första gången själv om vad som hände när väpnade trupper knackade på dörren.

– De tar mig från hemmet. Jag vägrade. Men när jag såg att barnen var väldigt upprörda och skrek, så följde jag med. Sen åkte de iväg ut på landet, berättar göteborgspolitikern Mohamud Dayib.

Mohamud Dayib reste i juni till Ogaden-provinsen, på gränsen mellan Etiopien och Somalia, för att ha semester med sin fru och nio barn.

Den 14 juli togs han till fånga av väpnade trupper, som lyder under en provinsiell ledare.

– När vi kört cirka fyra kilometer så stannade bilen och de slog mig ur bilen. Sparka, slå och binda ögon och skenavrätta. Det var mycket otäcka grejer de gjorde, säger Diyab.

Anledningen till misshandeln var enligt Mohamud Diyab ett samtal som han haft tidigare i juli med den provinsiella president. Han frågade honom då om oroligheterna i området. Varför folk fängslades, misshandlades och till och med dödades. Det var frågor som tydligen inte uppskattades.

– Du har sagt emot gud, sa han. Jag fattade inte begreppet. Men efteråt förstod jag att de kallade presidenten guden.

Mohamud Dayib säger att han trots Utrikesdepartementets varningar om resor i området, kände sig säker. Han hade besögt området själv tidigare flera gånger. Efter några dagar lyckades han och hans familj ta sig till huvudstaden Addis Adebba, där den svenska ambassaden hjälpte dem med hemresan.

Och idag är han först och främst glad att vara hemma och för allt stöd han fått.

– Jag fick massa mejl, på Facebook, Twitter. Och miljöpartiet har ställt upp jättemycket. Jag tackar alla svenska medborgare som stött mig, säger Mohamud Diyab.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista