Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

"Borde göra det enklare att få skuldsanering"

1:30 min

Sedan lagändringen trädde i kraft för drygt två år sedan, som skulle göra det enklare att få skuldsanering, är det fler som får hjälp med att betala sina skulder. Men lagen har inte haft så stor betydelse som man önskat.

I Västra Götalandsregionen beviljades 742 ansökningar om skuldsanering mellan januari och juni i år. Det är hundra fler än samma period för två år sedan, en ökning med nästan sexton procent. Största ökningen av skuldsaneringsansökningar finns i Trollhättan. Men reglerna har ändå inte gett det resultat som man hade hoppats på.

– Många människor som kommer till oss har skulder från mitten av 90-talet. Det tror jag beror på att det tabubelagt. Jag hade en klient i dag som kom, och då var det i barnen som i princip tvingat honom hit, berättar Admir Jusufovic, skuldrådgivare på Göteborgs stad.

Och att få avslag när man väl tagit sig hit, vad innebär det för de här personerna?

– Det är en jätteångest. Man trodde att man skulle få en långsiktig lösning på det hela, och så får man ett nej från kronofogden.

En huvudtanke med lagändringen var att det skulle bli enklare att få skuldsanering men ett domstolsbeslut gjorde det svårare för vissa personer att beviljas den hjälpen. Det gäller människor som bedöms kunna betala sina skulder inom mindre än 15 år. Och i dag, alltså två år efter lagändringen, är det fortfarande ca 60 % som beviljas skuldsanering.

Enligt Admir Jusufovic måste det bli enklare att bevilja skuldsanering.

– Ja , man borde ju jobba med att göra det enklare för människor att få en skuldsanering om personliga ekonomiska förhållanden talar för en skuldsanering.

Just nu utvärderas lagändringen, och Admir Jusufovic hoppas att fler får hjälp med skuldsanering hos kronofogden.

– Det skulle kanske leda till att fler människor känner en hoppfullhet och det blir enklare att stiga upp på morgonen. För samhället i stort är det absolut positivt, säger Admir Jusufovic.

Ricardo Garcia
ricardo.garcia@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista