Foto: Ingvar Karmhed och Johan Nilsson/Scanpix.

Staten vill få koll på vildsvinen

1:25 min

Vildsvin förstör lantbruksgrödor och orsakar trafikolyckor. För att få en bättre koll på hur stammen ser ut och utvecklas i Sverige föreslår man från Naturvårdsverket obligatorisk avskjutningsrapportering och även bättre koll på trafikolyckorna, där flera djur kan finnas med i samma olycka.

– Det är bara att konstatera att antal viltolyckor med vildsvin inblandade innebär flera vildsvin än antalet anmälda olyckor, säger Christer Pettersson som arbetar med viltfrågor på Naturvårdsverket.

Vildsvin är flockdjur och trafikolyckor med vildsvin inblandade har varit den tredje vanligaste viltolyckan hittills i år enligt siffror från Nationella viltolycksrådet.

Men det är ingen som vet hur stor stammen är i landet eller hur den förändras. Det finns till exempel ingen skyldighet för jägare att rapportera in skjutna vildsvin, vilket det när det gäller älg.

En noggrannare rapportering av antal vildsvin i varje trafikolycka med djuren skulle underlätta en bra förvaltning av vildsvinsstammen, menar Christer Pettersson.

– Naturvårdsverket har i samband med redovisningen nationella förvaltningsplanen till regeringen framhållit vikten och värdet av obligatorisk redovisning. Nästa led är på vilket sätt och hur det skall genomföras, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista