Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg

Sista dagen utan trängselskatt

Onsdagen är sista dagen som det är kostnadsfritt att köra i centrala Göteborg - på torsdag träder nämligen trängselskatten i kraft igen efter en månads uppehåll.

Man beslöt redan 2006, när trängselskatten infördes i Stockholm, att juli skulle vara avgiftsfri. I Göteborg har man kontinuerligt arbetat med att finjustera systemet under uppehållet i juli, men det är ingenting som man som bilist kommer att märka av.

Hittills har trängselskatten gett 314 miljoner kronor. Under tre första månaderna fick 58 000 bilister tilläggsavgifter för att man inte betalat i tid vilket gett 29 miljoner kronor.

Under juli är det främst turister som färdas på vägarna, vilket skulle skapa ett stort informationsbehov från Transportstyrelsens sida. Men också eftersom juli är en månad med generellt lite trafik, med främst turister som färdas på vägarna.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista