En vanlig ambulans. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Sahlgrenska testar bedömningsbilar

1:30 min

Ett pilotprojekt pågår i Göteborg där Sahlgrenska testar bedömningsbilar inom ambulanssjukvården. Detta för att minska på väntetiderna för patienter och för effektivisera ambulansernas körningar. 

– Det är en vanlig personbil, en utrustad personbil, med möjlighet till blåljus och larm. Det finns samma utrustning som det finns i ambulans, men de kan inte avtransportera patienter, utan bedömer patienter på plats, säger Leif Persson, tillförordnad ambulanschef.

– Dels har vi haft 200 patienter, av dem har 180 bedömts på plats, eller på annat sätt bedömts i primärvård, och inte passerat akutmottaning. Medan tjugo stycken har passerat akutmottagning.

Projektet med bedömningsbilar inom ambulansen har hållt på sedan juni i år. Idén är från början hämtad från London där det är vanligt att ambulansen inte bara använder sig av personbilar utan även cykel, moped och motorcykel.

I slutet av sommaren ska den nya typen av ambulanser utvärderas och det ser idag ut som att projektet kommer att fortsätta. Men det finns fortfarande en del att lära sig om system där sjukskötarna kör runt själva. Till exempel var det en bedömningsbil som kom först till plats vid skottlossning i Kville i mitten på juli.

Men borde det vara möjligt att en ensam ambulansförare ska komma till en plats när det varit en skottlossning?

– Absolut inte, det är helt fel. Men i stort sett är det ovanligt. Det vanliga är de lågprioriterade larmen, alltså prio två och prio tre, där man har en dialog med SOS, och där det är väldigt tydligt vilka larm de ska åka på. De kan också avböja att åka, säger Leif Persson.


Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista