Bilden visar uttryck för protester av rivning vid ett tidigare tillfälle. Många vill stoppa planerna på att riva husen i Gårda. Arkivfoto: Jonas Franzén/SR

Rivningshotade bostäder visas upp

1:24 min

På torsdagskvällen håller Gårda boendeförening en visning av de rivningshotade bostäderna i kvarteren Eken och Cedern i Gårda. Detta för att visa upp husen för allmänheten och försöka skapa intresse kring att bevara dem.

– Det som håller mig kvar mest är den unika atmosfär som finns här. Grannsämjan, alla känner varandra, man fikar ihop och man ses på gården och jobbar i trädgården, säger Filip Laurits i Gårda boendeförening, som har bott där i fyra år.

På torsdagskvällen håller föreningen visningar av några bostäder för att ge en alternativ bild av husen.

– Från vår sida är det att ge en annan bild än fastighetskontoret när de kom med sitt tjänsteutlåtande tidigare i år, där de fokuserade på allt negativt; alla sättningsskador, mögel och slitage, säger Filip Laurits.

– Det finns kvar mycket detaljer som stuckatur och takrosetter. Våra spegeldörrar ger mycket charm till lägenheten. Jag skulle tycka det var kul om byggnadsvårdsföreningen kunde visa upp det som är unikt med de här husen. Eftersom de aldrig har renoverats så finns allt detta vackra kvar.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista