Vid stillasittande blir musklerna otränande, vilka ska ta hand om och bryta ner sockret. Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio

"Fettdieter ökar risken för blodproppar"

0:30 min

Fettintaget hos svenskarna har stigit kraftigt de senaste åren. Nu varnar professorer, bland annat vid Sahlgrenska akademin, för att populära dieter som exempelvis Lchf, är ett hot mot folkhälsan. 

"Några svenska läkare liksom andra utan medicinsk bakgrund uppmuntrar oss till ett obegränsat intag av grädde och bacon", skriver de på DN Debatt på torsdagen.

– Försäljningen av smörfett har ökat, och vi ser direkt att det får konsekvenser i form av stigande kolesterolvärden bland befolkningen. Det i sin tur ger ju farhågor för en ökad hjärtdödlighet, säger Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som är en av författarna till artikeln.

Samtidigt som vi lever allt längre ökar både stroke och hjärtinfarkt bland unga kvinnor och män. Det visar en årsrapport från Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut. Det är främst personer med kort utbildning som drabbas.

En förklaring kan vara att vår alltmer feta kost ger högre blodfetter. Blodkärlen skadas och ökar risken för blodproppar.

"Budskapet om att äta mindre kolhydrater och mera fett, Lchf-kost, för att gå ner i vikt och att värna om sin hälsa har fått stort genomslag i Sverige."

Läkarna beskriver en oroande utveckling med ökad försäljning av smör och rött kött och att vi fortsätter att äta mycket av socker och salt.

För den som motionerar är det enligt läkarna, ingen ursäkt för att frossa i feta mejeriprodukter och ost. Nya internationella studier visar nämligen att vi nordeuropéer sannolikt motionerar mest i världen medan vi också är stillasittande mest i världen.

"Detta måste mötas med en ökad vardagsrörelse tillsammans med bra mat."

Professorernas förhoppning är att alla snart tröttnar på "fettkriget och sockerfällan" och påminner om att det inte finns någon motsättning mellan hälsosam mat och god mat, liksom en hälsosam livsstil och ett gott liv.

Vad tycker du om läkarnas resonemang? Kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista