Politiker dyra i Öckerö och billiga i Göteborg

1:34 min

Göteborg har den näst lägsta kostnaden per invånare i landet, vad gäller kostnaden för kommunens politiska verksamhet. Det visar siffror från Sveriges kommuner och landsting. Men statistiken är inte obestridd.

Göteborg har den näst lägsta kostnaden per invånare i landet. När det kommer till kostnad för kommunens politiska verksamhet. Det visar siffror från Sveriges kommuner och landsting.

Generellt kan man säga att ju större kommun, ju lägre prislapp för den politiska verksamheten. Eftersom kostnaden kan delas av fler personer.

Och det skulle kunna förklara varför den betydligt mindre Öckerö kommun, är den dyraste i P4 Göteborgs sändningsområde. Där betalade man 1150 kronor per invånare för möten, sammanträden och politikerarvoden förra året. Medans Göteborgarna bara betalade 354 kronor. Men Öckerös kommunalråd, Arne Lernhag, moderat, tycker inte jämförelsen håller.

– Den statistiken som SKL tar fram, den är inte bra att jämföra med, säger Arne Lernhag.

Han menar att Öckerö kommun räknar in fler arvoden, lokalkostander och dylikt. Och därför blir dyrare.

Och problemet med Siffrorna är att olika kommuner kan räkna in olika saker i politisk verksamhet. Så är det därför Göteborgarna betalar så lite. Eller lägger Göteborg inte nog med pengar på politiken, undrar Peter Johansson.

Kommunstyrelsens vice ordförande i Göteborg, moderaten Jonas Ransgård, tycker inte att göteborgarna ska titta mindre på prislappen, och mer till vad politiken åstadkommer.

– Får man svar när man har frågor, får man rimliga motiveringar till de beslut som fattas. Det har rätt lite med kostnaden att göra, säger Ransgård.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista