Foto: Anna Widén/P4 Norrbotten

Svårt för flyktingar att hitta boende i Västra Götaland

1:34 min

Det är svårt att få boende för flyktingar som fått uppehållstillstånd i Västra Götaland. Inför 2013 beräknade arbetsförmedlingen att 5600 flyktingar skulle behöva en bostad, men samtidigt har staten bara tecknat avtal för att kommunerna i länet ska ta emot 3800 personer.

– Man räknar med mycket högre flyktingströmmar i år än tidigare. Det är en stor differens mellan platserna i kommunerna och prognosen. Men Länsstyrelsen arbetar ju kontinuerligt med förhandlingar med kommunen om att öka antalet platser i överenskommelserna, säger Oskar Johansson, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Överenskommelserna stämmer inte överens med hur man tror att det faktiskt kommer att se ut. Men att inte få tillgång till en fast plats att bo på när man väl fått ett uppehållstillstånd kan ställa till med problem.

– Då kan det bli längre processer, som att man blir fast på anläggningsboenden och inte kommer igång med sin etablering. Det kan ta längre tid att komma igång med SFI, och komma med på åtgärder inom Arbetsförmedlingen, säger Oskar Johansson.

Men det är inte bara att fler människor tvingats fly som gör att bostadssituationen ser svår ut. Redan i vintras rapporterade Västekot att bara fyra av tio kommuner i västekots sändningsområde  tog emot så många flyktingar man sagt att man skulle under 2012. Och efter halva 2013 ser det ut att kunna bli ett liknande resultat i år.

I Kungälvs kommun har man sagt att man ska hitta plats för femtio flyktingar. Samtidigt har man nu, när lite drygt halva året har gått, bara tagit emot sju. Jonas Arngården är sektorschef för arbetsliv och stöd i Kungälvs kommun.

– Vi har svårt att leva upp till avtalet, och har haft det i flera år, säger Jonas Arngården.

Vad beror det på?

– Tillgången på lägenheter.


Rebecka Erici
rebecka.erici@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista