Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /SvD/Scanpix

Göteborgs nätverk låg nere på morgonen

1:04 min

Ännu är det oklart vad det var som orsakade att hela Göteborgs stads datasystem slutade fungera i dag på morgonen. Det var inte bara hemsidan som slocknade, utan samtliga kommungemensamma system

En del system som inte fungerade innebar inte några större problem. men andra hade effekt på kommuninnevånarna. Bland annat så gick det inte att beställa färdtjänst.

Eber Sandving, enhetschef på stadens intraservice, berättar att de så kallade välfärdssystemen inte fungerade var det största problemet.

– De är ju ekonomisystem, inte så farligt. Personalsystem, inte heller så farligt. Men sedan har vi välfärdssystemen, alltså de sociala systemen, som inte heller fungerade. Välfärdssystemet är av mer känslig karaktär, säger Eber Sandving.

Kommunen har ett reservsystem som används när det ordinarie inte fungerar. Men nu villedet sig så illa att det inte heller fungerade.

– Något gick sönder i nätverksutrustningen hos oss. Vi har två parallella som är likadana. Går en sönder så går det över till den parallella. men i övergången till den, så fallerade också någonting, säger Sandving.

Systemet är i gång igen, så att den kommunala servicen, som till exempel färdtjänstbeställningen, fungerar som vanligt.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista