Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Göteborg "tar inte sämre betalt" för sin festival

1:31 min

Nästa vecka är det dags för sommarens stora evenemang i Göteborg, musikfestivalen Way Out West som hålls i Slottskogen för sjunde året i rad. Evenemanget får klagomål, men försvaras av Göteborgs stad.

Under tio dagar är delar av Slottsskogen avstängd och det, i kombination med stök och hög ljudnivå, gör att Göteborgs stad får ta emot en del klagomål under och efter festivalen.

– Vi genomför ungefär 220 programpunkter under året, säger Per Åberg, enhetschef för Slottsskogen.

-- Vi försöker hitta arrangemang för att finna alla ålderskategorier. Way out west är ju en genre som vi normalt inte har så många besökare av, alltså de som ligger mellan 18 och 25 år. Det är tio dagar där vi hittat något som passar de besökarna, och då tycker vi i Göteborgs stad att det är acceptabelt.

Vad Way out west kostar får allmänheten inte reda på. Ibland kommer kritik att kommunen inte tar tillräckligt betakt för festivalen.

– Vi har försökt få fram lite siffror, framför allt från Peace and love i Borlänge där Borlänge kommun är involverat. Det vi fått fram visar att vi ligger i linje med alla andra festivaler. Vi tar inte sämre betalt, säger Åberg.

Per Åberg menar också att det gynnar Slottsskogen ekonomiskt på ett mycket betydelsefullt sätt.

– Det netto vi får in går direkt till Slottsskogen. Vi har kunnat göra det nya stallet till hästarna, trädplanteringar, i år kommer vi att använda en del av pengarna till den nya lekplatsen vid Azaleadalen. Det är delvis med hjälp av pengar vi får av Way out west, säger Per Åberg.

Anna Olofsson/P4 Morgon
anna.olofsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista