Foto och montage: P4 SR Göteborg

Allt fler skjutningar i Göteborg

1:20 min

I april rapporterade Västekot att Göteborg drabbats av minst en skottlossning i veckan de senaste två åren. Och nu pekar siffrorna att det kommer bli fler än så i år. Från januari till juni i år har det anmälts 29 stycken skottlossningar i Göteborg vilket är fem fler än förra året under samma period.

– Det är så, det är bara att beklaga. Det är ju bedrövligt att vi ska behöva ha det så i samhället. Vi jobbar lite grann som brandkåren och släcker bränder i olika delar i de här olika kriminella gängmiljöerna där de här konflikterna uppstår, där vapnen finns och där man skjuter på varandra, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalpolisen.

– Det här är ju som många andra problem i samhället så är det ju inte så grunt att det bara handlar om illegala vapen eller att två personer är ovänner och skjuter på varandra. Det handlar om en samhällsproblematik som har många olika bottnar.

Enligt brottsförebyggande rådet så ökar antalet skottlossningar i Göteborg för varje år. Under första halvåret av 2013 har 29 skottlossningar anmälts, vilket är fem fler än förra årets antal under samma period. Jämfört med 2011 så här det skett 13 fler skottlossningar i år.

Sven Alhbin är däremot inte säker på att 2013 kommer bli värre än föregående år.

– Absolut inte, det får vi ju summera så småning om. Jag hoppas verkligen inte det, men som vanligt är det vårt fotarbete som i viss mån kommer ha betydelse på hur det eskalerar. Vad vi förhoppningsvis klarar upp och lagföra och i andra delar förebygga, säger Sven Alhbin.

André Ferreira Barbosa
andre.ferreira_barbosa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista