På den här bilden är stigarna inte skadade. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Stora skador i Botaniska efter skyfallet

1:21 min

Det häftiga skyfallet förra helgen har ställt till med stora skador på gångstigarna i Botaniska trädgården i Göteborg. Även ute i Ängårdsbergens naturreservat har regnet spolat bort gångvägar.

– I och med att det var ett våldsamt skyfall så blev skadorna ganska stora, framför allt på våra grusgångar. Man kan säga att skadornas utbredning är större än någonsin tidigare, säger Einar Hessman Larsson, gruppledare i Botaniska trädgården, är ansvarig för anläggningar och träd.

I Vitsippsdaålen, ett populärt promenadområde, spolades ett helt brofundament bort vilket gjorde vägen nästintill oframkomlig.

– Det är den svåraste skadan vi har, men den har vi spärrat av, säger Einar Hessman Larsson.

Besökarna får räkna med att oasfalterade vägar och stigar är ojämna med mycket vassa stenar som sticker ut.

– När man rör sig ute i naturreservatet är det så man får se upp för det är väldigt dåligt på vissa ställen. Vi har inte haft möjlighet att hålla undan i den takt som regnet skadat. Vi har en dialog nu med länsstyrelsen om det framtida skötselansvaret nu och ur det ska hanteras. Vi kommer nu i augusti att fortsätta prata om hur det ska lösas på sikt, säger Einar Hessman Larsson.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista