Lisbeth Flising, ordförande i Svenska örtasällskapet. Foto: Rebecka Erici/SR

Växterna som sätter krydda på tillvaron

1:44 min

Idag är det örtens dag. I Göteborg uppmärksammas det bland annat med en rundvisning i Botaniska trädgården och att årets ört ska utses. Och Lisbeth Flising som är ordförande i svenska örtasällskapet håller på och förbereder sig för dagen.

– Den här, den heter Maggikraut på tyska och den är som buljong, man kan nästan ersätta en buljongtärning med den, men då tar man bara ett litet blad. Smaka?

Lisbeth Flising visar runt i sin egen örtträdgård där hon håller på att förbereda sig och plockar ihop växter till dagens örtrundvisning på botaniska trädgården. Såpnejlika för att tvätta kläder, mynta för att krydda te och drinkar och så Kvanne, till nästan allt. Dagen firas för andra gången i år och kom till för att uppmärksamma örter och allt man kan göra med dom.

– Det var nog när det var kanelbullens dag, så satt vi tillsammans i styrelsen och åt kanelbullar och så tänkte vi, varför inte örtens dag när man kan ha kanelbullens?

För de flesta kanske örter framförallt förknippas med torra kryddor i små glasburkar men för Lisbeth är det ett sätt att lära sig om historia, om hur örter i kyrkkvastar fick människorna att hålla sig vakna under långa predikningar och hur örter kunde användas för att ta bort dålig lukt och smak och därmed hur det faktiskt luktade och smakade förr.

– Till exempel våra dagars magnecyl kommer av salicylsyra som fanns i pilört och i älgört till exempel, och så har man numera extraherat  de verksamma delarna ur det som var växter förr. Så man kan plocka älgört och så torkar man det och har  i teet fram i januari så där när man börjar bli förkyld, säger Lisbeth Flising.

Rebecka Erici
rebecka.erici@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista