Allt längre kötid för studentbostad i Göteborg

1:27 min

Kötiden för att få studentboende i Göteborg har de senaste fem åren ökat från sex månader till ett och ett halvt år. Och nu meddelar SGS Studentbostäder att det mål som de satt upp om att bygga 1 000 nya bostäder mellan 2011 och 2015 inte kommer att kunna nås.

– Så här års har vi alla våra 7 100 bostäder uthyrda och för de som nu vill hyra en bostad är det ungefär ett och ett halvt års kötid för ett enkelrum och vill man ha en lägenhet är kötiden lite längre, säger Gunnar Wikehult, uthyrningschef på SGS Studentbostäder.

Sedan 2008 har SGS bostadskö ökat från sex månader till 18 månader. Gunnar Wikehult, uthyrningschef på SGS menar att det ökade kötiden dels beror på att Göteborg fått fler studenter överlag men även att Göteborgs universitet och Chalmers satsat mer på att få hit utländska studenter vilket har drabbat de svenska.

– Att de internationella studenterna skulle öka så kraftigt är ju ingenting vi har varit förberedda på. Men vi har jobbat och jobbar på att öka antalet studentbostäder, säger Gunnar Wikehult. Både vi och Chalmers studentbostäder har varit framgångsrika i arbetet med att öka beståndet.

De senaste två åren har SGS lyckats skaffa runt 300 nya bostäder för studenter men även om utvecklingen fortsätter i den takten så kommer kötiden att fortsätta ligga på 1½ år.

Rebecka Vilhonen är kårordförande för Göta studentkår och väntar nu på att de nya studenterna som ska börja till hösten börjar höra av sig med boendefrågor.

– Det är väldigt tragiskt, för studenter som söker till Göteborgs kanske inte har kunnat stå i kö i ett och ett halvt år, säger Rebecka Vilhonen. Det är extremt otryggt för personen att flytta till en stad utan att veta om man kommer få bostad eller inte. Det påverkar ju hela studielivet, säger hon.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista