Så här såg det ut vid målgången i Stockholm i 2009 års upplaga av Ride of hope. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Cykellopp mot barncancer startade i Göteborg

0:51 min

På måndagsförmiddagen startade Göteborgsetappen av cykelloppet Ride of Hope, från Drottning Silvias barnsjukhus. Och det handlar inte om att cykla fort utan om att umgås och samla in pengar till Barncancerfonden.

Etappen i Göteborg startar vid Drottning Silvias barnsjukhus. Egentligen är det två lopp - ett som startade i Lund och ett i Umeå, och båda kommer de avslutas i Stockholm.

Och det handlar inte om att cykla fort utan att umgås och samla in pengar till Barncancerfonden. Loppet genomförs för sjätte gången och loppet har växt under åren, berättar projektledare Alexander Amprazis.

– 2008 var vi bara två som körde alla etapper. Det var ett äventyr. Men det har växt och nu är det över 100 som kör alla etapper, säger Alexander Amprazis.

Men då 2008 när det bara var två, hur kommer det sig att det startade?

– Det var en kille som hette Gary Fleming, han hade själv genomgått en cancerbehandling. Och barnen är framtiden så han tyckte bBarncancerfonden var ett givet val att samla in pengar till.

Hur såg det här loppet ut då?

– Nu bor vi på hotell och har sponsorer. Då sov vi i cykelklubbar och i olika lokaler, på något betonggolv någon dag. Men syftet var det samma och känslan var den samma: Det var något nytt i cyklesverige. Det handlade inte om att cykla fort utan vi körde tillsammans, och man ger någon en knuff om det är motvind eller uppförsbacke, och den känslan är jättehärlig, säger Alexander Amprazis.

Ylva Nilsson/P4 Morgon
ylva.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista