Konstverket lyfts på plats. Foto: Hanna Sandgren

Nytt konstverk spelar med vattenkraft

1:01 min

På måndagen sjösattes ett spelande konstprojekt vid Röda Sten i Göteborg. Tre konstnärer har skapat ett stort instrument som spelar när vågorna går.

Projektet är delvis finansierat av Västra Götalandsregionens kulturförvaltning och har skapats för att uppmärksamma vår tillgång till vatten.

– Det kommer att regna mer i framtiden, och havet stiger. Vi kommer få mer vatten här i Göteborg. Vi vill inte bara gnälla. Det är också en rikedom, vatten är roligt, Torbjörn Steijner, en av de medverkande konstnärerna

Projektet Vågspel invigs i morgon, och förutom det spelande konstverket kommer besökarna imorgon och ytterligare två dagar i augusti ha möjlighet att delta i diskussioner tillsammans med klimatforskare, politiker och filosofer.

De idéer som kommer upp under samtalen kan de föra vidare under gemensam korvgrillning och det blir även musikaliska uppträdanden, konst och dikter - allt med temat vatten.

Men framför allt ska man kunna lyssna på det spelande instrumentet, som står kvar precis under Älvsborgsbron en dryg månad.

– Den ska inte spela så högt. Vi vill inte störa, utan man adderar något till ljudet från bron, måsarna och stranden, säger Torbjörn Steijner.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista