Den dömde 51-åringens advokat Peter Nolby. Foto: Ellen Andersson/TT/Scanpix

17 år för mordet på Susanne i Högsbohöjd

1:38 min

Det blev 17 års fängelse för den 51-åring som mördade sin ex-sambo i Högsbohöjd den första mars i år.

Åklagaren Gabriella Lundh hade yrkat på livstids fängelse för mord medan 51-åringens advokasäger att mannen bara hade tänkt skrämma kvinnan och sedan begå självmord och att domen borde blivit grovt vållande till annans död.

Men rätten menar att mannen avsiktligt skjutit sin ex-sambo Susanne på parkeringsplatsen i Högsbohöjd, och han döms därför för mord. Mannen, som tidigare genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, är inte allvarligt psykiskt sjuk.

– Han blev ju chockad över att få en dom på 17 år, han hade kanske inte förväntat sig det, även om han visste att om man gick på åklagarens linje så skulle han få ett långt fängelsestraff, säger den dömdes advokat Peter Nolby.

Paret hade tidigare levt ihop. Senast i januari hade kvinnan anmält mannen för misshandel men ärendet lades ner och den första mars i år sköts hon ihjäl utanför sin tillfälliga bostad. 51-åringen menar att han skulle skrämmas, men två skott avlossades som träffade kvinnan i rygg och ansikte.

Han döms även för olaga hot, och ska därtill betala omkring 128 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga och till dösboet.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista