Göteborgs första "cykelfartsgata" är på Västra Hamngatan. Foto: Hanna Sandgren/P4 SR Göteborg

"Ny" gata på cyklistens villkor

1:21 min

Göteborg har fått sin första cykelfartsgata. Det är Västra Hamngatan som är först ut att bli en gata helt på cyklistens villkor. Cykelbanan ligger mitt i körbanan och cyklisterna kör före bilarna och bestämmer farten.

– Just den här gatan, Västra Hamngatan, tycker jag har varit ganska trång att cykla på, och man vet inte riktig vem som bestämmer, om det är bilar eller cyklar. Och man kommer på undantag, säger cyklisten Robert Lindskog som var nöjd när han premiärkört banan.

Cykelfartsgatan går längs Västra Hamngatan mellan Grönsakstorget och Drottninggatan och består av en asfalterad remsa som är omgiven av gatsten.

– Vi tror då att cyklister ska förstå att cyklisten man ska cykla i mitten på den asfalterade ytan, för cyklister vill inte gärna köra på gatsten, och på så sätt reglera farten, säger Beata Löfmarck som är enhetschef och trafikplanerare på Trafikkontoret.

Cykelfartsprojektet är en del i Trafikkontorets arbete att göra Göteborg till en bättre cykelstad och kommer som en önskan från cyklisterna.

– Det fanns en efterfrågan att vi inte lyckats åstadkomma cykelbanor i city. Det här tror vi kan vara ett sätt att ändå prioritera cyklister i city. Här är ju tanken att man ska blanda bilister och cyklister på samma körbana, men med cyklistens fart. Därav namnet "cykelfartsgata" även om det inte finns en sådan term egentligen, säger säger Beata Löfmarck.

Faller projektet väl ut kan fler cyklefartsgator följa i centrala Göteborg.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista