Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Bibliotek vill göra om avtal för e-boksutlåning

Bibliotekschefen: "Vi har helt enkelt ett dåligt avtal"
1:28 min

De senaste åren har antalet lån av e-böcker i Göteborg ökat med ungefär hundra procent per år. Varje e-bok som lånas ut kostar tjugo kronor för biblioteken vilket betyder att deras kostnader successivt ökar.

Idag får göteborgarna låna två e-böcker åt gången men möjligheten finns att åtgärder för att minska kostnaderna kommer att införas om inte bättre avtal skrivs med leverentören.

--För användaren eller läsaren är det ju gratis men för biblioteket kostar det tjugo kronor per nedladdning. Vi har helt enkelt ett dåligt avtal kan vi konstatera idag. Det kände vi ju inte av för några år sedan när lånen inte var så många. Så med leverentören som levererar den här tjänsten så har vi ett dåligt avtal, säger bibliotekschefen på Stadsbibioteket i Göteborg Christina Persson

I år beräknas göteborgarna göra runt 100 000 e-boklån och kostnaden för varje lån är tjugo kronor vilket blir en totalnota på två miljoner. Bibliotek i både Östragötaland och Skåne har beslutat att begränsa möjligheten för att låna den här typen av böcker för att inte kotnaderna ska skena men detta är än så länge inte aktuellt i Göteborg.

Bibliotekschef Christina Persson tror dock att ett nytt avtal med leverentören måste tecknas snart om det fortsättningsvis ska vara fritt fram att låna e-böcker.

--Förhandlingarna går mycket segt. Det är något som pågått på nationell nivå ganska länge. Förhandlingarna har drivits med mellan Svensk biblioteksförening och förläggarförening men de har helt enkelt strandat.

--Det kommer att fortsätta som det är och detta året kommer något så drastiskt som att vi kommer stoppa det hela kan jag inte se men hur det sen kommer bli kan jag inte svara på idag, säger Christina Persson.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".