Niklas Floberg. Foto:Maria Hansson,P4 Sjuhärad

Lång väntan på jaktlicens i Västra Götaland

Niklas:"Man undrar om de glömt"
1:26 min

Väntetiderna för att få jaktlicens i Västra Götaland är mycket längre än vad polisens egen rekommendation säger att den bör vara. Detta trots att polisen vid flera tillfällen har lovat att lösa problemet.

Niklas Floberg från Rydboholm är en av dem som har drabbats av de långa handläggningstiderna. Han har väntat på sin jaktlicens ända sedan slutet av april.

– Det är lite segt faktiskt. Man undrar om de glömt bort en.

Niklas säger att han verkligen längtar efter att ge sig ut i skogen med sitt jaktlag, vilket spär på frustrationen över den långa väntetiden ytterligare.  

– Det är just det där med gemenskapen och att komma ut och njuta av naturen som gör jakten viktig för mig. Kanske att få något att äta också.

Bortre gräns på 30 dagar
Rikspolisstyrelsen har satt upp en gräns på 30 dagar, längre tid än så bör det inte ta att handlägga en ansökan om jaktlicens. Men polisen i Västra Götaland har under flera års tid haft problem med alltför långa väntetider. Vincent Kvarnrud är vice ordförande för Jägarnas riksförbunds Västra Götalandsdistrikt, och han är kritisk till polisens förseningar.  

– Det finns ju enskilda som helt enkelt blivit av med en hel jaktsäsong för att licensen inte handlagts. Om man säger att rekommendationen ligger på 30 dagar och det finns fall som legat i fyra månader och mer, så är det inte acceptabelt.

Vincent Kvarnrud påpekar att den som väntar på jaktlicens kanske redan har lyckats hitta ett jaktlag och betalat jaktarrende. Att då missa en jaktsäsong kan bli både dyrt och frustrerande för den enskilde.

Internetansökan möjlig lösning
På Västra Götalandspolisen är man medveten om problemet med de långa väntetiderna.

– Vi har haft och vi har fortfarande för långa handläggningstider, säger Daniel Norlander som är biträdande chef på förvaltningsavdelningen.

Det finns enligt Daniel Norlander flera orsaker till de långa handläggningstiderna. Idag sker ansökan om jaktlicens via pappersformulär och mycket tid går åt till att begära kompletteringar från de sökande.

Just nu utreder rikspolisstyrelsen möjligheten att göra ansökan på internet, eftersom man då inte skulle kunna skicka in en ansökan som inte är korrekt ifylld. En annan orsak är att antalet ansökningar om vapenlicens ökat kraftigt i Västra Götaland där polisen varje år hanterar ungefär 15 000 ansökningar.

– Om man då jämför januari till juli och jämför 2013 med 2011 så har inflödet ökat med nästan 1 500 ärenden. Det är nästan 250 per månad och det är svårt att förutse en sådan ökning. Där har vi inte riktigt hängt med personalmässigt, säger Daniel Norlander.

Söker fler handläggare
Fler handläggare söks nu till avdelningen. Men även om rekryteringsprocessen tar tid tror Daniel Norlander att man snart kommer att märka skillnad.

– Det är jobbigt för personalen också att se hur de här balanshögarna med ärenden växer på kontoret. För medborgarna ute som söker licens men också för vår personals skull så måste vi få till en förändring under hösten och det är min fasta övertygelse att det kommer vi också att kunna se.

Men för Niklas Floberg som tog sin jägarexamen tidigt i våras fortsätter väntan på jaktlicensen. Hans flickväns föräldrar jagar och han är medbjuden på jakt i höst.  Han säger att han är orolig över att han inte ska hinna få sin jaktlicens i tid.

– Man börjar ju fundera på vart det tagit vägen. I värsta fall får jag väl vara med utan vapen. 

Maria Hansson
maria.hansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".