Foto: Robert MacPherson/AFP
Way out West

Världsartist nekas visum

1:54 min

Sannolikheten att den syriske artisten Omar Souleyman, som bjudits in till att spela på Way Out west i helgen, verkligen kommer att uppträda, är liten.

Världsartisten fick avslag på sin visumansökan och kunde därför inte spela på Stockholm Music and Arts den gångna i helgen, men fick då inbjudan till Way Out west.

Men hos generalkonsulatet i Istanbul finns inga planer på att ändra sig i fallet. De säger att, det krävs en officiell överklagan som tar flera veckor att handlägga.

– Vi försöker prata med konsulatet och Migrationsverket, och vi försöker även att genom politiska vägar få något att hända, säger Ola Broquist, huvudansvarig för artistprogrammet på Way out west.

Generalkonsulatet i Istanbul, som tog beslutet att neka Omar Souleyman inträde, berättar inte varför han nekats inträde till Sverige, och meddelar att det inte finns några planer att ta upp hans ansökan igen.

Omar Souleyman har vädjat till migrationsminister Tobias Billström att han ska lägga press på onsulatet att ta upp frågan igen. Men Billströms pressekreterare säger att en minister inte får kommentera enskilda handhavanden.

– All respekt för en sådan hållning, regelverk och så vidare. Men här är det helt uppenbart att det är en professionellt turnerande musiker som åker runt hela världen och har gjort så under en lång tid. Vi vädjar till det demokratiska sunda förnuftet, det ska inte vara så här, säger Ola Broquist.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista