1 av 2
Sörjande vid monument i Hiroshima. Brinnande fackla i förgrunden. Foto: Kyodo News/Scanpix
2 av 2
Gunnar Westberg besökte P4 Göteborg för att prata om Hiroshimadagen och kärnvapenhotet. Foto: Erik Holmlund/P4 SR Göteborg

Hiroshima talar direkt till Vasaparken

1:28 min

På tisdagen är det på dagen 68 år sedan USA släppte världens första atombomb över den japanska staden Hirsohima - tre dagar senare blev Nagasaki offer. På kvällen uppmärksammas detta i Vasaparken i Göteborg med tal direkt från Hiroshima.

Gunnar Westberg från Svenska läkare mot kärnvapen, och som skrivit på tisdagens GP debatt, säger att hotet från kärnvapnen långt ifrån är över.

– För det fösta har vi fortfarande hotet om ett stort kärnvapenkrig mellan Ryssland och USA, med kanske 10 000 kärnvapen. Det är sannolikt slutet för mänskligheten. Den risken är liten, men inte noll, säger Westberg.

Gunnar Westberg säger att det är gynnsamt att avskaffa kärnvapen nu när råder goda relationer mellan Ryssland och USA.

Men det finns fler kärnvapenhot, säger han. Förutom ett krig mellan USA och Ryssland är ett begränsat kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan ett hot, där nationerna har ungefär 100 kärnvapen var. Det skulle påverka hela världen i på grund av effekterna på klimatet, säger Gunnar Westberg.

Det sot som skulle komma från de brinnande städerna skulle förmörka himlen en hel del och leda till en enorm världssvält för hundratals miljoner människor. Det tredje hotet som det talas mycket om är kärnvapenterrorism, där en enstaka kärnvapenladdning överraskande kan vara vapnet.

På Göteborgs Postens debattsida skriver Gunnar Westberg på tisdagen att han i dag skäms.

– Jag gör det. Sverige har alltid varit en av de länder som tagit mest initiativ. Men inte under den nuvarande utrikesminsiter, som i den här frågan inte är seriös. Vid en omröstning som ägde rum vid en internationell konferens för några månader sedan, röstades det av en mycket stor majoritet, att man av hänsyn av de humanitära konsekenserna av kärnvapen, måste arbeta för att avskaffa dem. Cal Bildt tyckte att den frågan låg under hans nivå, säger Gunnar Westberg.

Ylva Nilsson
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista