1 av 2
Foto: Roger Nilsson/SCANPIX.
2 av 2
Bo Jansson. Foto: Elina Haimi/P4 SR Göteborg

Förslag om säljakt till nästa år

1:46 min

Sälbeståndet i Sverige ökar och ställer till allt större problem för fiskerinäringen. Därför har Naturvårdsverket lämnat in ett förslag till regeringen om att införa licensjakt på säl från och med nästa år.

I dag bedrivs det bara skyddsjakt på säl. Men krångliga regler gör att många fiskare avstår från att skjuta.

– Det konstar för mycket pengar. Har du inte jaktmark eller fiskeområde, så måste du ha ett speciellt tillstånd för att jaga där, säger ykesfiskaren Bo Jansson.

– Sedan ska du ha ett speciellt sältillstånd. Sedan ska du ha sälutbildning, jaktkort, ett klass 1-vapen och ammunition till det. Så du ligger på 5-6 000 innan du skjutit ditt första skott, säger han.

Och det kan enligt Bo Jansson bli dyrt, inte bara ekonomiskt utan även tidsmässigt. Som det ser ut i dag måste alla sälar som skjuts styckas och skickas till Uppsala för forskning. Ett tidskrävande arbete för många yrkesfiskare, vilket gör att de hellre avstår.

90 sälar får skjutas i Västra Götaland och Halland i år. Men än så länge har bara tre stycken anmälts skjutna. Och på fredag skulle jägarförbundet hållit en säljaktsutbildning, men den fick ställas in på grund av för få anmälda.

Men Karl-Johan Brindbergs från jägarförbundet tror att en licensjaktslag skulle få vanliga jägare att börja intressera sig för säl.

– Det har varit lite svårt med tillstånd. Det är nu först man ser att det blir en liten ljusning till det här, så jag tror att intresset kommer att öka, säger Karl-Johan Brindbergs.

Bo Jansson tror dock att det finns ett intresse hos fiskare för att skjuta säl, speciellt bland de som bor kustnära.

– Ja, det tror jag absolut. Men man måste ju göra det enklare, och man måste få lov att handla med sälskinn eller så. Då får man ju något tillbaka. I dag är det ju bra problem, säger Bo Jansson.

Det återstår att se om regeringen antar Naturvårdsverkets förslag om att införa licensjakt nästa år för att försöka minska antalet sälar.

Elina Haimi
elina.haimi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista