1 av 2
Foto: Natalija Sako/P4 SR Göteborg
2 av 2
Flera var nyfikna på forskningens tillvaro. Foto: Natalija Sako/P4 SR Göteborg

Nyfikna på forskning labbar på Chalmers

3:07 min

Just nu pågår en sommarforskarskola i Göteborg för ungdomar som vill prova på livet som en forskare. I två veckor handleds ungdomar mellan 14-17 av högskolestudenter och får prova på att laborera med bland annat DNA, bakterier och framtidens energikällor.

Sommarskolan annordnas av AstraZeneca tillsammans med föreningen Sommarforskarskolan och syftet är att ge eleverna en möjlighet att utveckla sitt intresse för naturvetenskap.

– Genom att låta ungdomarna vara med i riktiga lab-salar och göra riktiga experiment så tror vi att det kommer bli lättare för dem att läsa vidare efter gymnasiet inom naturvetenskap, men också för att de ska få se att det finns andra som också tycker det är roligt, säger Sara Magnusson som är projektledare för Sommarforskarskolan och en av dem som startade projektet.

Sommarforskarskolan håller till i Chalmers byggnader på Kemigården i Göteborg medan Högskolan är stängd. Lärarna är högskolestudenter som läser ämnen inom naturvetenskap.

– Jag har jobbar på sommarforskarskola tidigare och när jag fick chansen att göra det igen så kändes det verkligen jätteroligt. Det var sådant här som inspirerade mig och om jag får chansen att inspirera någon annan så är det fantastiskt, säger Serhat Aktay som i vanliga fall studerar Bioteknik på Kungliga Tekniska Högskolan.

Daniel Gordani, 14 år, och Viktoria Norström, 15 år, är två av eleverna på Sommarforskarskolan och de har båda ett stort intresse för naturvetenskap.

– Jag förväntar mig att jag ska lära mig mycket. Det var mina föräldrar som sa att jag skulle komma hit men jag tyckte det lät roligt och det här är mina favoritämnen säger Daniel Gordani.

– Här är det folk som har valt att göra det här och då tar de det lite mer seriöst. Det är folk som är likasinnade och tycker det är kul, och det blir helt enkelt roligare då, säger Viktoria Norström.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista