Huset fick evakueras efter branden. Foto: Hanna Sandgren/P4 SR Göteborg

Oklart när evakuerade kan återvända

1:26 min

Ett fyravåningshus på Keplersgata i Bergsjön brann kraftigt i morse. Flera personer har förts till sjukhus, och en man är nedsövd med brännskador.

Det är ännu inte klart när de omkring 50 personer som evakuerades i samband med den kraftiga branden i morse på Keplers gata i Bergsjön kan återvända till sina hem. De har förts till fritidsgården Galaxen för att få information av kommunen och sina försäkringsbolag. Polisen kommer under dagen att genomföra en teknisk undersökning på plats och en förundersökning med rubriceringen grov mordbrand är inledd.

Från lägenheten där branden startade har en man i 35-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern förts till Sahlgrenska universitetsjukhuset där de vårdas för brännskador respektive rökskador. Mannen ska vara brännskadad på hela kroppen och ligger nedsövd. En annan person har förts till Östra sjukhuset med rökskador. Mellan tio och femton personer ska ha drabbats av rökskador i varierande omfattning.

Totalt har 41 personer från fastigheten registrerats på återsamlingsplatsen, enligt polisen.

Polisen fick larmet om branden vid halv fem. Hyresgäster i huset ska ha vaknat av att det exploderade i den lägenhet som nu brinner. Det hördes skrik och ett larm tjöt från lägenheten. 

Det rök kraftig från lägenheten och röken steg i fastigheten. Det brann även kraftigt i källaren, med tjock rök. Det är sålunda två brandhärdar i huset.

Enligt Räddningstjänsten var läget vid sex-tiden kaosartat, då rökspridningen ska ha nått flera trapphus. Räddningstjänsten hade då ett stort antal räddningsfordon och 42 brandmän på plats. 

Strax innan klockan sju meddelande räddningstjänsten att branden i hyresfastigheten är helt släckt, och att man har börjat avveckla arbetet. De kommer dock att vara kvar på platsen i fler timmar till. 

Enligt räddningstjänsten ska ingen boende finnas kvar i fastigheten. 

Polisen kommer att spärra av platsen för teknisk undersökning och har inlett en förundersökning med rubriceringen grov mordbrand.

En arbetshypotes är att branden startat i källaren och genom en rökgasexplosion spridit sig till lägenheten. Det behöver således inte vara två brandhärdar men det har brunnit på två ställen.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista