På gymnasiemässorna brukar skolorna försöka locka till sig eleverna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix

Trendbrott bland gymnasieskolorna

1:38 min

Antalet elever på friskolor minskar för fjärde året i rad i Göteborgsregionen, enligt statistik från gymnasieantagningen. Samtidigt upplever de kommunala skolorna ett trendbrott och blir allt mer populära.

I år är det 172 färre elever på friskolorna, och Lotta Krus, rektor på friskolan Plusgymnasiet i Göteborg, tycker att det blir allt tuffare att locka nya elever.

– Den största anledningen är vikande elevunderlag generellt. De demografiska siffrorna har gått nedåt de här fyra åren också, och kommer att göra så ytterligare en tid innan det vänder uppåt igen, säger Lotta Krus.

Sedan år 2010 har antalet elever som börjar på friskolor minskat med drygt 700 stycken. Många friskolor lyckas inte fylla sina platser i dag och vissa kommer att påbörja skolåret med halvtomma klassrum.

Torbjörn Claesson från utbildningsförvaltningen i Göteborg menar att det finns ytterligare en förklaring - vid sidan av krympande elevunderlag - till att färre elever söker sig till friskolor.

– När man kan följa i medierna om JB-koncernen och konkursen med Move-IT och så vidare, blir man kanske mer orolig och fundersam, säger han.

Torbjörn Claesson träffar ofta blivande gymnasieelever och han tycks se ett trendbrott i elevernas val av skola:

– Intresset har blivit större och större för att komma och ta del av vad den kommunala gymnasieskolan har att erbjuda, och det har pågått under ett par år nu, säger Claesson.

Även om många gymnasieskolor - privata som komunala - har många tomma platser inför skolstarten, finns det inga tecken som tyder på att någon skola skulle lägga ner sin verksamhet. Utbildningsförvaltningen är ändå beredd på att få ta emot elever om någon gymnasieskola mot förmodan skulle slå igen.

– Det är en skyldighet vi har. Och det är den beredskap vi har med oss hela tiden, att man har det i bakhuvudet, och då gäller det att man agerar väldigt snabbt, säger Torbjörn Claesson på utbildningsförvaltningen i Göteborg.

Ricardo Garcia
ricardo.garcia@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista