Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljoner ska rädda kusten från skräpet

Publicerat onsdag 7 augusti 2013 kl 06.30
"Det är ett hot mot en av våra viktigaste näringar"
(1:53 min)
1 av 2
Det stora skräpet syns mest, men det är mikropartiklarna som är farliga. Foto: Adam Bergman/P4 Väst
2 av 2
Elsie Hellström är projektledare för Ren Kust. Foto: Adam Bergman/P4 Väst

En söndertrasad stol, flera stora blåa dunkar, godispapper och fiskenät som ligger och torkar på stranden tillsammans med tången. Men till skillnad från tången så förmultnar inte nylonnäten. Nu satsas miljoner för att rädda stränderna.

Inte många ställen på fastlandet längs Bohuskusten är så hårt ansatt av väder och vind som Tjurpannan. Rakt västerut stäcker sig Skagerack utan land i sikte. Men den öppna exponeringen leder till att väldigt mycket skräp flyter dit utifrån havet. Bara en vanlig dag så finns där en söndertrasad stol, flera stora blåa dunkar, godispapper och fiskenät som ligger och torkar på stranden tillsammans med tången. Men med den skillnaden att tången förmultnar – det gör inte nylonnäten.

Men nu ska det alltså göras något åt detta. Elsie Hellström är projektledare för Ren Kust och ska inleda en förstudie för att försöka få kontroll på skräpet.

Projektet Ren Kust har fått fem miljoner i EU-medel för att inleda en förstudie för att på ett mer effektivt sätt ta hand om de åtta miljoner ton skräp som flyter iland längs med Bohusläns kust årligen.

– Vi ska etablera ett samarbete med motsvarande organisationer i Norge och Danmark, säger projektledare Elsie Hellström.

– Vi vill skapa en effektivare organisation för att ta till vara de få resurser vi har. Och så vill vi kunna samarbeta bättre med frivilligorganisationer.

Förstudien ska göras i samarbete med de Norska och Danska motsvarigheterna till Ren Kust. Dessutom ska ett samarbete inledas med ett renhållningsbolag för som kan ta hand om skräpet och återvinna det.

Och Elsie Hellström är väldigt glad för pengarna och nöjd över att det inte längre bara ses som ett lokalt problem utan ett miljöproblem som hotar näringarna längs Bohuskusten.

– Framförallt hotar det en av våra viktigaste tillväxtnäringar – besöksnäringen.

Adam Bergman/P4 Väst
adam.bergman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".