Foto: Tor Johnsson/Scanpix.

Krogbranschen tycker alkoholregler är ojämna

1:29 min

Kommunerna i Västsverige skiljer sig väldigt mycket åt i kostnad och hanteringstid för serveringstillstånd för alkohol på restauranger. I Lerum tar det dubbelt så lång tid att få ett serveringstillstånd för alkohol som i Göteborg, och i Kungsbacka är det dubbelt så dyrt.

Det visar en sammanställning som Företagarna har gjort baserat på underlag från näringslivets regelnämnd.

– Både ärendetiden och kostnaden påverkar framför allt mindre företag. man behöver ju ha besked om man får tillstånd ganska snabbt. Man tjänar dessutom inte jättestora pengar på de här verskamheterna, så det är klart att kostnaden betyder mycket också, säger Maria Derner, regionchef på Företagarna.

Enligt Derner kan både hanteringstid och kostnad ha en stor betydelse för ett litet företag. Hon menar därför att kommunerna måste sammarbeta och börja följa samma regelverk.

– Man ska följa de rekommendationerna som Näringslivets regelnämnd sammanställt. Till exempel att man kopplar avgiften för tillsyn och tillstånd till en motprestation, så det blir tydligt vad det är man får för avgiften man betalar. Det är ju meningen att den bara ska täcka kostnaderna som kommunen har för att utfärda tillståndet, säger Maria Derner.

Och restaurangägare ser även risker för mygel i branschen.

– Det är klart det är fel, vi pratar ju ändå om en drog, säger Sven Hansson som äger restaurangen Sjölyckan i Lerum.

– Alkoholförsäljning bör man ju på ett smidigt och enkelt sätt se till är juste på alla sätt, och att man inte inbjuder till fiffel. Men det gör man ju när man sätter olika regler för olika ställen, säger han.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista