Götaverken cityvarvet. Foto: Ankara/Wikimedia commons/CC BY

Storvarsel på Götaverken

Vd Monica Svenner. "Det har varit akut länge."
0:56 min

Damen shiprepair Götaverken varslar 78 personer om uppsägning. Det är mer än halva personalstyrkan.

– Det har varit akut länge, vi har gått med förlust väldigt länge. man har väntat på att det ska vända, men det ser inte ut att vända än på ett tag. Då är vi tvugna att göra de här åtgärderna, säger vd Monica Svenner till P4 Göteborg.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att förlusterna kommer som följd av en hårt konkurrensutsatt bransch, som inte verkar återhämta sig den närmsta tiden.

"Efter några år av låga volymer, låga marginaler och stora förluster ser vi oss i dag tvungna att minska kostnaderna drastiskt för att överleva. Vi har i dag lagt ett varsel på 78 personer, och kommer omedelbart att starta förhandlingar med de fackliga representanterna", skriver Monica Svenner i pressmeddelandet.

Branschen svänger mycket med stor variation i arbetstryck från vecka till vecka. Därför kommer företaget ha färre anställda och hyra in fler underleverantörer, skriver Svenner i pressmeddelandet.

78 personer av 136 anställda på företaget kommer nu att få gå. Frågan för dem är nu hur arbetsmarknaden ser ut.

– Just reparationsvarv finns ju inte så mycket i närområdet. men det är en kompetens som borde kunna användas på andra håll också, säger Monica Svenner.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".